WIL JE ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Wie wil er nou echt een verbindende manager?

15 juni 2020 • Geen categorie

Nederland is hard toe aan een nieuw leiderstype’, kopte De Volkskrant eens in de zaterdagkrant. Strekking van het verhaal: de verticaal ingestelde, controlerende manager is passé en de vraag naar de horizontaal ingestelde, verbindende manager zou groter moeten zijn.

Nieuw type manager

Wat mij fascineert is: een groeiend leger deskundigen constateert dat er een nieuw type manager nodig is, maar verder dan de deskundigen reikt de behoefte niet. Hoort u de bazen van Philips, KLM en AKZO Nobel, de burgemeesters van Utrecht, De Ronde Venen en Westland of de secretarissen-generaal van ministeries roepen dat het tijd is voor een nieuw type manager? Ik niet – of het moet zijn dat ik de verkeerde media lees.

Werkdruk

Is de nood dus niet echt hoog? Mis! De druk waaronder het management vandaag de dag opereert, is erg hoog (googelt u maar op ‘werkdruk van managers’).
Dus is er iets anders aan de hand. Nasleep van de recessie? De vernieuwingsdrang heeft natuurlijk een tik gekregen van de teruggelopen economie, maar dat ligt achter ons. Bovendien is recessie is het uitgelezen moment voor een reset. In de top van een organisatie weten ze dat. Dus nee, recessie is ook niet meer dan een modieuze smoes.

Macht delen

Ik houd u niet langer in spanning. Onze organisaties zijn zo doordrenkt van het verticale denken, dat niemand het in zijn hoofd haalt om het V-woord hardop uit te spreken. Want V(erbinden) betekent macht delen met medewerkers, kwetsbaar zijn, loslaten van controle, vertrouwen hebben in de uitstekend opgeleide, verantwoordelijke medewerker en enthousiasmeren van uw team. En dat is eng! Doodeng!

En toch stel ik voor om een V-hype te ontketenen. Hoe? Door telkens als verbindende kwaliteiten beter op zijn plaats zijn op uw werk, twee vingers in de lucht te steken. Net als Winston Churchill. Maar dan zonder sigaar.

Wilt u liever eerst even brainstormen voordat u uw vingers opsteekt? Bel of mail gerust. Een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking mag ook.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button