JE EERSTE STAP NAAR VOORUITGANG

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Wees een coach als je opvoedt

1 januari 2019 • Geen categorie

Ouders hebben meestal het allerbeste met hun kinderen voor. Goed is nog niet goed genoeg. Dat gold ook voor mij, toen ik vijftien jaar geleden met mijn oudste dochter een gesprek over haar toekomstplannen voerde. Dat gesprek ging ongeveer zo:

Niet goed genoeg

Dochter: “Pap, als ik met deze school klaar ben, wil ik dierenartsassistente worden.”
Ik: “Goed plan, lieverd. Dat is een mooie opstap. Van daaruit kun je
vervolgopleidingen doen en bijvoorbeeld dierenarts worden.”
Dochter: “Zo gaat het nou altijd: als ik met een leuk plannetje kom, vertel jij me dat het nóg beter moet. Het lijkt wel of je me niet goed genoeg vindt.”

Vooral van haar laatste zin schrok ik. Ze voelde zich afgekeurd, terwijl het tegenovergestelde de bedoeling was.

Ouders willen het allerbeste voor hun kind

In mijn coachpraktijk kom ik zulke voorbeelden vaak tegen. Ouders willen alleen het allerbeste voor hun kind, maar komen ongewild over als bemoeials, obstakels en zeurpieten.

Hoe voorkom je zo’n botsing? Ik geef cliënten vaak het advies: wil je kinderen niet vormen naar jouw evenbeeld. Probeer erachter te komen wat de unieke kwaliteiten van je kind zijn en help om daar iets mee te doen. Dat kan wel eens heel anders uitpakken dan de goedbedoelde droomplannen die jij met je kind had!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.