WIL JE ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Van weerstand naar betrokkenheid

1 juni 2020 • Geen categorie

Weerstand tegen verandering is geen enkel probleem. Integendeel. Het duidt op betrokkenheid en kan dus een uitstekende motor voor verandering zijn. Waarom loopt dan toch 70 procent van de verandertrajecten in organisaties vast? Omdat directeuren en managers de onzekerheid van medewerkers niet erkennen. Dat geeft medewerkers kopzorgen. En als je kopzorgen negeert, worden ze groter.

Onzekerheid wegwuiven

Waarom erkennen al die managers en directeuren de onzekerheden van hun medewerkers dan niet? Waarom worden die weggewuifd? Omdat bazen een bloedhekel hebben aan onzekerheden, net als…. precies, net als hun medewerkers.
De bazen denken, dat ze hun onzekere medewerkers zekerheden moeten bieden. Maar die kunnen ze niet geven en dus ontlopen ze de vragende gezichten. Gemiste kans. Zo blijft weerstand de betrokkenheid in de weg zitten.

Baas, luister!

Als de baas luistert en zodoende de onzekerheid onder medewerkers erkent en respecteert, verandert de weerstand bij ongeveer 70 procent van de medewerkers in betrokkenheid en ondersteuning (Bennebroek Gravenhorst 2008). Daar hoef je geen enkele zekerheid voor mee te brengen. Toegeven dat je nog geen zekerheid kunt bieden, is al voldoende. Dat is geen teken van zwakte, maar een teken van kwetsbaarheid en kracht.

Heb je hulp nodig om je onzekerheid te tonen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button