FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Van verwachtingen ga je jij-bakken

1 april 2020 • Geen categorie

Tel de komende week eens het aantal mensen dat de schuld aan anderen geeft (en tel die van jezelf ook gelijk maar mee 🙂 ). “Ze deed ook zo stomvervelend.” Of “Hij wil maar niet luisteren”. Dat type uitspraken. Tel ze en ik wil met je wedden, dat er na een week een uitkomst met 3 cijfers staat. Jij-bakken maakt namelijk deel uit van ons overlevingspakket, waarmee we reageren op verwachtingen die niet uitkomen. Maar we verzwakken onszelf er enorm mee.

Stop de ongezonde verwachtingen!

Mijn vrouw en ik trainden onlangs een echtpaar met huwelijksproblemen. Hun relatie was één doorlopende jij-bak geworden. De onderliggende woede was groot. We lieten hen lucht geven aan hun woede, maar trainden hen ook om te stoppen met de vele ongezonde verwachtingen jegens elkaar. “Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het geluk in je leven; maak je daarvoor niet afhankelijk van je partner”, hield ik hen voor.

“Kun je dan helemaal niks van je partner verwachten?”, reageerde de man. Nee, met name ongezonde verwachtingen kun je beter uitbannen, legde ik uit. Van zulke verwachtingen hebben al heel wat relaties schipbreuk geleden en het einde is voorlopig nog niet in zicht.

Jouw geluk is jóuw verantwoordelijkheid

De oplossing is ogenschijnlijk simpel: wees je ervan bewust dat  niemand anders dan jijzelf verantwoordelijk is voor jou, je geluk, je kwaliteiten en je beperkingen. Die verantwoordelijkheid kun je niet bij je partner leggen. Elke verwachting die je in de richting van je partner koestert, is in feite een compensatie. Zij of hij moet aanvullen waar jij jezelf onderwaardeert. Dat kan tot afhankelijkheid leiden die op den duur hele ongewenste effecten kan hebben. Jij-bakken bijvoorbeeld.

Heb je hulp nodig bij je relatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button