WIL JIJ ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Leve de burn-out!

1 juli 2020 • Geen categorie

Op een feestje vertelde ik, dat dit jaar zestien procent van de beroepsbevolking door burn-out is uitgeschakeld. “Zo hé!”, verzuchtte iemand. De rest zweeg nog steeds. Ik besloot mijn zwaarste geschut in stelling te brengen: “Als je bedenkt dat een burn-out gemiddeld 250 dagen herstel vraagt…” “Dat zullen aardig wat manjaren zijn”, opperde mijn buurvrouw.

“Ruim vijfhonderdduizend”, klonk het uit de hoek. Verrast keken we om, recht in de ogen van het rekenwonder van die avond. Hij stond op en kwam bij ons staan. “Weet je wat mij interesseert?”, vroeg hij. En gaf zelf het antwoord: “Wat kan een werknemer nou doen om een burn-out te voorkomen?”

Kwetsbaar voor burn-out

Ik heb het later opgezocht, want die avond kwamen we er met elkaar niet uit. Wat mensen kwetsbaar maakt voor een burn-out zijn onverwerkte traumatische ervaringen, perfectionistische karaktertrekken, sterke bewijsdrang, moeite met grenzen trekken en vergaand idealisme, loyaliteit en plichtsbesef. Vaak gaat het om combinaties van deze kenmerken. Deze mensen proberen vooral te voldoen aan externe verwachtingen en staan te weinig stil bij wat zij zelf willen.

Zelfbeeld versterken

De uitdaging voor deze doelgroep is om zichzelf mentaal en spiritueel te ontwikkelen en het zelfbeeld te versterken. Vaak helpt het om terug te gaan naar het moment dat je voor je baan koos en je opnieuw de passie en de drijfveren van toen te herinneren. Wat is er sindsdien veranderd?

Mensen die succesvol uit een burn-out tevoorschijn zijn gekomen, roepen het in koor: het was een ommekeer in mijn leven en een bron van nieuwe inspiratie. Bij alle ellende van een burn-out is dat de zonzijde: het is een fantastische kans om de kwaliteit van werk en privéleven ingrijpend te verbeteren.

Pak jij de kans om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren? Reserveer een vrijblijvende kennismaking om te zien, of ik de coach ben die jou helpen kan.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.