WIL JE ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Kwetsbaarheid geeft kracht

20 april 2020 • Geen categorie

Hij kwam bij me met ernstige vermoeidheidsklachten. Kon ’s ochtends met moeite zijn bed uitkomen en voelde zich vrijwel de hele dag futloos. Het kleine beetje energie dat hij ’s avonds over had, leek hij te besteden aan ruziemaken met zijn jongste zoon.
“Ik ben niet vooruit te bránden”, zei hij zelf. Zijn baas had hem gestuurd.

Verdedigen

Hij kwam op mij over als een strenge, starre man. Regels zijn regels. Je bent wie je bent en dat verandert nooit. Zo iemand dus. Gesloten en geharnast.
Wat mij opviel, waren zijn bliksemsnelle antwoorden. Ik had de punt nog niet achter mijn zin gezet, of hij sprong erop af. Een steeds weer hoorde ik er verdediging in, ook als er geen zweem van kritiek in mijn opmerking zat.
Ik vroeg hem om, telkens als hij geneigd was te reageren, 10 seconden te wachten met zijn antwoord. Hij begon onmiddellijk onbedaarlijk te huilen.

Afreageren

Tom (laten wij hem zo noemen, ook al is het niet zijn echte naam) bleek zo’n lage dunk van zichzelf te hebben, dat hij elke werkdag opnieuw bezig was te voorkomen dat hij omlaag viel. En dus moest alles wat maar enigszins op een aanval leek, bijtijds worden afgeweerd. ’s Avonds, in de beschermde omgeving van zijn huis en gezin, vierde hij onbedoeld z’n frustraties bot op zijn zoon.

Coachtraject

Tom heeft in het daaropvolgende coachtraject keihard gewerkt aan het negatieve beeld van zichzelf. ‘Denkfouten omzetten’ noemde ik het en hij ging ermee aan de slag alsof zijn leven ervan afhing. Een van de belangrijkste denkfouten was zijn overtuiging, dat hij kwetsbaarheid te allen tijde moest voorkomen. “Kwetsbaarheid is zwakheid”, zei hij eens, “En wie zwak is, wordt afgeslacht.” Maar de Amerikaanse onderzoekster Brené Brown bewijst het tegendeel.

Nu, 3 jaar later, is Tom geen schim meer van de man die hij was. Hij weet grenzen een te geven én te handhaven, ook als het gaat om zijn beperkingen. Zelfs de emotionele. “Zijn kracht”, zei één van zijn medewerkers onlangs, “is zijn kwetsbaarheid”. Daar had ik tijdens het eerste gesprek niet van durven dromen!

Ben jij ook op zoek naar de oplossing voor jouw managementvraagstuk? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button