WIL JE ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

De kenmerken van charisma

20 augustus 2020 • Geen categorie

Lange tijd heeft rond charisma een mystieke mist gehangen. Je had het of je had het niet, het zou niet te leren zijn –ook niet met een coach 🙂 – en slechts een beperkt aantal geluksvogels kreeg het bij geboorte mee. Maar sociale wetenschappers zitten ook niet stil. Door hun noeste arbeid van de laatste 20 jaar weten we nu, dat charisma wél te leren is en ook hoe. Aan welke kenmerken voldoen charismatische mensen?

Levensinstelling: geven in plaats van nemen

Charismatische mensen zijn gevers. Als je met ze praat, heb je hun volle aandacht, ze kijken je aan en luisteren meer dan dat ze praten. Ze zijn één en al aandacht. Mensen die oud-president Bill Clinton hebben ontmoet, zeggen het in koor: die man gaf je het gevoel, dat je op dat moment de enige in zijn leven was.

Houding: authentiek, zelfbewust, kwetsbaar

Wie charismatisch wil worden, moet zichzelf durven zijn. Zelfbewust en authentiek. Essentieel is het besef dat je, juist door wie je bent, het verschil maakt.
Wie zelfbewust is, durft zich kwetsbaar op te stellen, geeft onomwonden haar of zijn fouten toe en is niet bang om gevoelens te laten zien. Zo’n houding maakt de charismatische mens menselijk en moedig. Het onderscheidt hem of haar van de vele mensen die kwetsbaarheid een zwakte vinden.

Gedrag: stem en voorkomen

Het uiterlijk en het gedrag van een charismatisch mens ondersteunen en onderstrepen zijn levensinstelling. Neem de –daar is hij weer– Bill Clinton Handshake, hier voor de afwisseling gedemonstreerd door Barack Obama. Obama’s begroeting (linkerhand op de arm of achter de elleboog) staat symbool voor: je hebt mijn volle aandacht, ik ben er helemaal voor jou.

Wie charismatisch wil zijn, gebruikt niet alleen de arm maar ook zijn of haar blik, hoofd en stem. Kijk de gesprekspartner aan, luister zo veel als mogelijk, knik zo min mogelijk en wacht 2 seconden voordat je begint met praten. Ben je aan het woord, laat dan je stemgeluid aan het eind van je zinnen zakken.

Roddelen bewijst je afhankelijkheid

Tot slot. Het zal je niet verbazen, dat een charismatisch mens niet roddelt; dat is ver beneden zijn of haar stand. Want met roddelen toon je te grote afhankelijkheid van je omgeving.
En ook heel voor de hand liggend: een charismatisch mens heeft een verzorgd uiterlijk, waarmee hij of zij de waarde van de gesprekspartner onderstreept.

Start met je zelfbeeld

De weg naar charisma wordt nogal eens versperd door een laag zelfbeeld. Geef je niet erg hoog van jezelf op, dan vreet dat aan de kracht van je uitstraling. En dus aan je charisma. Veelal is de eerste stap naar charisma dan ook: sleutelen aan je zelfbeeld. Als je daar hulp bij kunt gebruiken, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button