WIL JIJ ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Groeien door loslaten

15 september 2020 • Geen categorie

Dit verhaal is voor iedereen die graag ‘in control’ is.
Ik ben altijd iemand van direct resultaat geweest. Zag graag onmiddellijk de weerslag van mijn activiteit en had een broertje dood aan in de week leggen, wachten, voorkoken en meer van zulke kiemgroenten. Ik sla liever een spijker in, omdat je direct ziet of hij recht zit. En schilderwerk past beter bij mijn ongeduldige natuur, omdat je een druiper snel ziet aankomen. Ik heb graag de controle.
Maar sinds mijn gazon is alles anders.

Sense of urgency

Mijn vrouw en ik hadden een vakantiehuis in Zweden, waar een stuk braak land voor lag. Onze honden scharrelden daar graag door de woestenij en toen er één door een giftige slang werd gebeten, was het geduld op. “Dat oerwoud moet eruit”, zo verwoordde mijn vrouw onze gezamenlijke sense of urgency. Dat was het begin van een leerzaam project.

Nauwkeurig

Ik bereidde me grondig voor en zaaide de 200 vierkante meter nauwkeurig in met graszaad. Na elke pakweg 10 banen keek ik om en vroeg me af, wanneer de eerste sprietjes boven de grond uit zouden steken. Een dag? Een paar dagen? Ik keek ze als het ware de grond uit.
De volgende dag keek ik weer. Tussendoor was ik met regelmaat voor het raam of aan de rand van het gazon in wording te vinden. En toen we 2 dagen later vertrokken naar Nederland, kon ik het niet laten: ik keek in mijn zijspiegel of er nu echt niet één grasspriet zijn koppie boven de grond uit stak. Eentje maar. Maar nee.

Groeien = loslaten

Zes weken later keerden we terug en lag er 200 vierkante meter uitstekend, fris groen gazon.
Groeiprocessen – zo leerde ik hiervan – heten niet voor niets g-r-o-e-i-processen: je kunt ze maar beter loslaten. Want dat gras groeit toch wel en jij gedijt er beter door. Een wijze les voor managers en ieder ander die neigt naar te veel controle.

Wil jij leren loslaten? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.