WIL JE ‘N FLINKE STAP VOORUITZETTEN?

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

E-coaching, kun je dat ruiken?

10 januari 2020 • Geen categorie

E-coaching, dat doet me denken aan mijn eerste jaren aan de universiteit. Een docent vertelde, dat hij een computerprogramma ontwikkelde voor mensen die psychotherapie nodig hadden. We schrijven de jaren tachtig van de vorige eeuw, dus die prof was behoorlijk vooruitstrevend. Ik reageerde zoals je van een student sociale wetenschappen in die tijd mocht verwachten: “En hoe kan de therapeut de cliënt dan ruiken, voelen en het non-verbale gedrag registreren?”
De prof glimlachte geheimzinnig en deed er verder het zwijgen toe. Hij had een grenzeloos vertrouwen in de toekomst van de informatisering.

E-coaching via Skype

Ruim dertig jaar later moet ik nog wel eens aan hem denken. Ik coach directeuren, managers, particulieren en bedrijven in mijn praktijkruimte. De computer komt daar maar mondjesmaat aan te pas. Ik herinner me hooguit een man uit het oosten des lands die ik in drie gesprekken via Skype hielp bij het oplossen van een leiderschapsvraagstuk. Veel meer trajecten zijn er niet geweest.

Waarom ik niet vaker aan e-coaching doe, vraagt u? Dat komt niet door onhandigheid, want ik ben bovengemiddeld handig met computers. Ik heb er ook geen principiële bezwaren tegen. De enige reden dat ik niet overloop van enthousiasme is, dat mijn vraag uit de jaren tachtig nog altijd niet is beantwoord: hoe moet dat met ruiken, voelen en het non-verbale gedrag van cliënten?

Aan alle bekwame IT-specialisten vraag ik dan ook: kunt u ervoor zorgen dat ik ruim dertig jaar na dato eindelijk een bruikbaar online coachingprogramma krijg dat het persoonlijk contact overbodig maakt? Mijn prof is het nooit gelukt. Lukt het u wel, dan beloof ik dat mijn vertrouwen in uw sector net zo grenzeloos wordt als bij mijn prof.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button