Doug Conant, voormalig CEO van het Amerikaanse Campbell Soup Company, stond bij zijn medewerkers bekend om zijn handgeschreven briefjes. Hij schreef er dagelijks tien tot twintig. In de briefjes feliciteerde hij medewerkers met hun succes. Conant vindt namelijk dat de nadruk te vaak wordt gelegd op zaken die fout gaan. Door wereldwijd medewerkers te complimenteren via een handgeschreven briefje probeerde hij aandacht te besteden aan de (kleine) successen.
Wat doet een compliment?
Kan een handgeschreven briefje van de directeur werkelijk het verschil maken? Als je het bij dat briefje wilt laten, vergeet Doug Conant dan onmiddellijk. Maar als je je in de visie en houding wilt verdiepen die achter die briefjes schuilgaan, lees dan nog even verder.
Conant had twee dingen goed door. Eén: de Westerse samenleving is doortrokken van een focus op fouten en alles wat afwijkt van een zelfbedacht, grijs gemiddelde. Dat zien we niet alleen in organisaties, ook de nieuwsvoorziening is een voorbeeld. Maar zeker in deze tijd waarin organisaties en hun medewerkers onder druk staan, is de grens van het incasseringsvermogen snel bereikt.
Wat je bevestigt, groeit
Het tweede dat de voormalige CEO snapte, is dat de meeste mensen sterk afhankelijk zijn van waardering. Kritiek doet krimpen, van een compliment bloeien we op.
Conant trof in 2001 bij Campbell Soup Company een sterk gedemoraliseerd bedrijf aan, waar bijna de helft van de medewerkers op zoek was naar een andere baan. Nu voelt nog maar 16 procent zich minder betrokken bij de onderneming. Dat is de kracht van een compliment.
Fouten zijn leermomenten
De CEO of manager die, net als Doug Conant, fouten als leermomenten ziet en successen onderstreept, kweekt onmetelijk veel krediet bij de medewerkers. Uit eigen ervaring kan ik u zeggen: try it!
Kun je hulp gebruiken, bijvoorbeeld om complimenten te leren maken? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Of lees eerst enkele voorbeelden uit mijn coachpraktijk.