JE EERSTE STAP NAAR VOORUITGANG

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

De jij-bak

1 januari 2019 • Geen categorie

Tel de komende week eens het aantal mensen dat de schuld aan anderen geeft. “Ze deed ook zo stomvervelend.” Of “Hij wil maar niet luisteren”. Dat type uitspraken. Tel ze en ik wil met je wedden, dat er na een week een uitkomst met 3 cijfers staat. Jij-bakken zit namelijk in ons DNA. Het maakt deel uit van ons overlevingspakket. Maar paradoxaal genoeg verzwakken we onszelf er enorm mee.

Stop de verwachtingen!

Mijn vrouw en ik trainden onlangs een echtpaar met huwelijksproblemen. Hun relatie was één doorlopende jij-bak geworden. De onderliggende woede was groot. We lieten hen lucht geven aan hun woede, maar trainden hen ook om te stoppen met de vele verwachtingen jegens elkaar. “Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het geluk in je leven; maak je daarvoor niet afhankelijk van je partner”, hield ik hen voor.

“Kun je dan helemaal niks van je partner verwachten?”, reageerde de man. Nee, je hebt uiteindelijk inderdaad helemaal niets te verwachten, legde ik uit. Van onbeantwoorde verwachtingen hebben al heel wat relaties schipbreuk geleden en het einde is voorlopig nog niet in zicht.

Jouw geluk is jóuw verantwoordelijkheid

De oplossing is ogenschijnlijk simpel: wees je ervan bewust dat niemand anders dan jijzelf voor jou, je geluk, je kwaliteiten en je beperkingen verantwoordelijk is. Elke verwachting die je in de richting van je partner koestert, wordt daarmee een compensatie. Zij of hij moet aanvullen waar jij jezelf onderwaardeert. Dat kan tot afhankelijkheid leiden die op den duur hele ongewenste effecten kan hebben. Jij-bakken bijvoorbeeld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.